*
TRIVIA
2a) Ξέρατε ότι: ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ
Η πρώτη παράσταση στο θέατρο της Επίδαυρου στη σύγχρονη εποχή, που εγκαινίασε και τον θεσμό του Φεστιβάλ Επίδαυρου , ήταν η «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή, με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο, στις 19 Ιουνίου του 1955;
2b) Ξερατε οτι: ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ
Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, κατοχυρώθηκε τον 5ο αιώνα στην Αθήνα;
Είχε παραχωρηθεί στους ποιητές της κωμωδίας, όπως ο Αριστοφάνης, το δικαίωμα της παρρησίας (παν+ρήσις).
Έτσι, ο κωμικός ποιητής, ήταν ελεύθερος να κάνει «σάτιρα», χωρίς τον φόβο της καταγγελίας για εξύβριση ή συκοφαντία. Είχε την προστασία του ιερού νόμου του θεού Διόνυσου και “έπαιρνε” άνετα θέση για κάθε κοινωνικό, πολιτικό ή ηθικό πρόβλημα της εποχής του.
2c) Trivia
Ξερατε οτι: ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ
Στην περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι και την Βικτωριανή εποχή, στο θέατρο και την Όπερα, η παρουσία γυναίκας ηθοποιού στη σκηνή ήταν ή απαγορευμένη ή ανήθικη;
Για να γίνονται πιο πειστικοί οι άντρες σε γυναικείους ρόλους, λοιπόν, χρησιμοποιούνταν οι Castrati, δηλαδή νεαρά αγόρια ή άντρες που είχαν υποστεί ευνουχισμό πριν την εφηβεία τους και η φωνή τους παρέμεινε παιδική ή ισοδύναμης με εκείνης μιας σοπράνο.
Αυτό γινόταν εσκεμμένα πριν την εφηβεία τους, για να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε γυναικείους ρόλους κυρίως στην όπερα.
Ένας φημισμένος castrato ήταν ο Ιταλός Φαρινέλι ( Farinelli, 1705-1782), ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές στην ιστορία της όπερας.
2d) Trivia
Ξερατε οτι:
Οι αρχαίοι Ελληνες του 8ου και 7ου αιώνα στις τελετουργικές γιορτές που διοργάνωναν για τη γονιμότητα και τη βλάστηση προς τιμή του θεού Διόνυσου,
τραγουδούσαν τον Διθύραμβο, ένα είδος θρησκευτικού ύμνου, που το έψελναν δυο χορωδίες 50 ανδρών (πέντε από κάθε μια από τις δέκα φυλές της Αττικής);
Αρχικά ο διθύραμβος ήταν αυτοσχέδιος, αλλά με τα χρόνια εξελίχθηκε από λατρευτικό άσμα σε ένα έντεχνο λυρικό και καλλιτεχνικό είδος της ποίησης.
Οι 50 ανδρες φορούσαν δέρματα τράγων, προς τιμήν των Σάτυρων, δηλαδή των τραγόμορφων ακόλουθων του Διονύσου. Η καινοτομία αυτη, θα οδηγήσει πολλα χρονια αργότερα, στην ονομασία του ειδους “Σάτυρα”, μιας και στα πρώτα εργα, κύριο ρολο έπαιζαν οι τραγόμορφοι Σατυροι.
2e) Ξερατε οτι:
Το 1834 η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Ήταν μια μεγάλη, αλλά ερειπωμένη κωμόπολη με 15.000 κατοίκους περίπου. Τον επόμενο κιόλας χρόνο, ο Κεφαλλονίτης Αθανάσιος Σκοντζόπουλος, άνοιξε το πρώτο θέατρο της νεότερης Ελλάδας, στην οδό Αιόλου, και ετσι εγινε ο πρώτος θεατρικός επιχειρηματίας. Ήταν ένας περιφραγμένος χώρος με σανίδια, που για σκεπή είχε ένα καραβόπανο, με χωματένιο πάτωμα και με δεκαπέντε σειρές ξύλινα καθίσματα για τους θεατές. Σκηνικά δεν υπήρχαν και η παράσταση δινόταν με ελάχιστα μέσα. Οι πρώτες παραστάσεις εγιναν με Ιταλούς σαλτιμπάγκους και ακροβάτες. Αργότερα σχηματίστηκαν θίασοι που έπαιζαν κανονικά θεατρικά έργα. Στους πρώτους αυτούς θιάσους δεν υπήρχαν γυναίκες ηθοποιοί και τους γυναικείους ρόλους ερμήνευαν άντρες με μακριά μαλλιά.
2f) Trivia
Ξερατε οτι:
Η εκφραση “θα μας πετάξουν ντομάτες” φτάνει σε εμάς απο την εποχή του Περικλή.
Στην αρχαία Αθήνα οι θεατρικές παραστάσεις άρχιζαν από το πρωί. Όταν ο συγγραφέας ήταν γνωστός ή ο ποιητής δημοφιλής, πολλοί θεατές έπιαναν θέσεις από την νύχτα.
Κατά τις εορτές των Μεγάλων Διονυσίων έφταναν στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν το θέατρο, πολλές αντιπροσωπείες από άλλες πόλεις κράτη της Ελλάδας
Ο κόσμος παρακολουθούσε την παράσταση με προσήλωση, αλλά επιδοκίμαζε με χειροκροτήματα και φωνές, αυτο με το οποίο συμφωνούσε ή του άρεσε. Στην αντίθετη περίπτωση, της αποδοκιμασίας τους, οι θεατές σφύριζαν, πετούσαν φρούτα στην σκηνή και γενικά εκδήλωναν επιδεικτικά την δυσαρέσκειά τους.
2g) Trivia
Ξέρατε ότι:
Τα Μεγάλα Διονύσια που θεμελίωσε ο Τύραννος Πεισίστρατος τον 6ο π.χ αιωνα στην Αθηνα, θεωρούνται ο λόγος γέννησης του Θεάτρου;
Κατα την διάρκεια της γιορτής προς τιμήν του Διονύσου, καθιέρωσε δραματικούς αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν συγγραφείς και ποιητές, οι οποίοι έπρεπε να παρουσιάσουν τρείς τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα, ώστε να τελειώνουν οι παραστάσεις με ένα θέαμα εύθυμο και ανακουφιστικό. Οι σωζόμενες τραγωδίες και κωμωδίες του 5ου και του 4ου π.Χ. γράφτηκαν, τουλάχιστον οι περισσότερες, για να παιχτούν σε αυτό το γιορτινό διαγωνισμό
2h) Trivia
Ξέρατε ότι:
Οι Ορνιθες του Αριστοφάνη, θεωρούνται το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της έντονης πολιτικής παρουσίας του αττικού δράματος στα δρώμενα της εποχής του;
Με τον προβληματισμό του χορού –της πόλης (Αθήνας) ουσιαστικά- που συνδιαλέγεται τόσο με το ηρωικό παρελθόν όσο και με τους ιδρυτικούς θεσμούς που γεννούν την πόλη, θεωρείται η ευφυέστατη παρουσίαση και πολιτική κριτική της εποχης.
***
3a) Το αηδόνι του αυτοκράτορα: Μία animated όπερα για παιδιά και νέους στην Εθνική Λυρική Σκηνή ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ
***
ΔΙΑΦΟΡΑ
4a) ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ
… Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας…
Κάρολος Κουν
4b) Το Θέατρο κατά τον Μεσαίωνα ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ
Από τις εκατοντάδες των έργων που γράφτηκαν από τους Έλληνες τραγικούς, μόνο 32 έργα κατάφεραν να επιβιώσουν. Η Ρώμη αργότερα ακολούθησε το ίδιο μοτίβο στο δικό της θέατρο, αν και πάντα τα θεατρικά έργα των Ρωμαίων είχαν θεματολογία που αφορούσε τις περιπέτειες της εποχής, ή την αρχαία Ελλάδα.
Το μεσαιωνικό δράμα όταν προέκυψε εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ήταν μια νέα δημιουργία και όχι μια αναγέννηση, με το δράμα των παλαιότερων εποχών να μην έχει σχεδόν καμία επίδραση σε αυτό. Ο λόγος για αυτή τη δημιουργία προήλθε από έναν φορέα που είχε παραδοσιακά αντιτίθεται σε κάθε μορφή θεάτρου: τη χριστιανική εκκλησία. Στη λειτουργία του Πάσχα, και αργότερα των Χριστουγέννων, κομμάτια τραγουδιστών διαλόγων παρεμβάλλονταν στη λειτουργία. Ιερείς, μεταμφιεσμένοι σε βιβλικές μορφές, λειτουργούσαν σε μικροσκοπικές σκηνές με ιστορίες από τις Γραφές. Κοσμικά στοιχεία παρεισέφρησαν στις παραστάσεις αυτές, ενώ άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά και επαγγελματίες συγγραφείς, κυρίως στην Αγγλία και τη Γαλλία, που άρχισαν τη μαζική γραφή έργων που ανέβαιναν σε αυτοσχέδιες σκηνές και συχνά προκαλούσαν τους θεατές λόγω της πρωτότυπης και τολμηρής θεματολογίας.
Πηγη: mytheatro.gr
4c) Το Θέατρο κατά την Αναγέννηση
Από την εποχή της Αναγέννησης και μετά, το θέατρο έμοιαζε να προσπαθεί να αγγίξει το ρεαλισμό, ή, τουλάχιστον, να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Για να φτάσει αυτό το στόχο στα τέλη του 19ου αιώνα, ξεκίνησε μια σειρά από θεατρικά ρεύματα. Το Avant-garde είχε τα πρώτα ψήγματα Μοντέρνου Θεάτρου και προσπάθησε να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το ρεαλιστικό δράμα και την παραγωγή. Πλάι πλάι με σύγχρονα κινήματα της τέχνης, το θέατρο έγινε για πολλούς μια μορφή λύτρωσης από πάθη και έντονα συναισθήματα, γιατί όπως και στην αρχαιότητα προσέφερε την κάθαρση.
Πηγη: mytheatro.gr
***
ΦΡΑΣΕΙΣ
1a) – Η Ελλάδα των τρανων μνημείων και των τόσων μνημονίων ( τα μεγαλεία των προγόνων μας πάνε… Πεταξανε)
Δολερό πλάσμα ο άνθρωπος! Σου τη φέρνει από πισω…
1b) – Κάντε έρωτα και όχι σεξ
1c) – Εφήμερο, ανθρώπινο γένος εσύ, που χάνεσαι λίγο μετά τον ερχομό σου
Φτερά να βγάλεις, να η καλύτερη δουλειά. Φτερά, φτερά, φτερά, φτερά να βάλεις σε μυαλό και σε καρδιά
1d) – Νεφελοκοκκυγία
1e) – Να είστε πιστοί στην πίστη
***